CamNews

យល់ដឹង 

សណ្ដែក​​ជា​​អាហារ​​ល្អ​​ចំពោះ​​សុខភាព

​រាល់​សណ្ដែក​ទាំងអស់​ត្រូវ​បាន​គេ​ទទួល​ស្គាល់​ថា​ជា​អាហារ​ដែល​មាន​សារ សំខាន់ ពីព្រោះ
​សណ្ដែក​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយ​សារជាតិ​ចិញ្ចឹម​ជាច្រើន ។ សណ្ដែក​គឺ​បាន​ចាត់​ចូល​ជា​អាហារ​ដែល
​ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព​ផង​ដែរ ព្រោះ​វា​ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​ប្រភេទ​ក្រុម​បន្លែ​, ក្រុម​សាច់ និង​ក្រុម​ស
ណ្ដែក ។ ហេតុផល​មួយ​ថា ហេតុ​អី្វ​ក៏​សណ្ដែក​នឹង​ជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​របប​អាហារ​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់
​អ្នក គឺថា​សណ្ដែក​មាន​ទាំង​សារជាតិ​សរសៃ​រលាយ និង​សារជាតិ​សរសៃ​មិន​រលាយ ។
សណ្ដែក​ទាំងអស់​មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារជាតិ​សរសៃ​នៃ​បន្លែ​មួយ​ចំនួន ។

សណ្ដែក​គ្មាន​ជាតិ​កូឡេស្តេរ៉ូល អាច​ជួយ​បង្ការ​រោគ​ខ្វះ​ឈាម ពីព្រោះ​វា​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ
​វីតាមីន និង​ជាតិ​ខនិជ ជាពិសេស​ជាតិ​ដែក ។ សណ្ដែក​មាន​ប្រយោជន៍​ខ្លាំង​ណាស់​ក្នុង​
ណើរ​ភាំង ឬក៏​ស្រឡាំងកាំង ដោយសារ​សណ្ដែក​មួយ​ពែង​កន្លះ​មាន​ផ្ទុក​កាបូអ៊ីដ្រាត​ពី​
១៥​ ទៅ ​២០​ក្រាម និង​ ៨​ក្រាម​នៃ​ជាតិ​សរសៃ ។

សម្រាប់​មនុស្ស​ដែល​ចង់​ធ្វើ​ឲ្យ​សាច់ដុំ និង​រាងកាយ​របស់​ពួកគេ​មាំមួន​នោះ ត្រូវ​បាន​ផ្តល់
​យោបល់​ថា គួរតែ​ទទួលទាន​សណ្ដែក ព្រោះ​សណ្ដែក​មាន​ផ្ទុក​នូវ​ប្រូតេអ៊ីន​យ៉ាងហោច
ណាស់​ក៏ ​២០% ហើយ​នឹង​កាបូអ៊ីដ្រាត​ខ្ពស់ ។

ការសិក្សា​បាន​បង្ហាញ​ថា សណ្ដែក​គ្រប់​ប្រភេទ​ទាំងអស់​អាច​ជួយ​ឲ្យ​សេរ៉ូម ​(serum)​កូឡេ
ស្តេរ៉ូល និង​កម្រិត​ទ្រីងលីសឺរីត ​(triglyceride)​ នៅ​ក្នុង​ខ្លួន​ទាប ពីព្រោះ​សណ្ដែក​មាន​ផ្ទុក​
សារជាតិ​ខ្លាញ់​ពី​ ២-៣%​ ប៉ុណ្ណោះ ។

សណ្ដែក​គឺ​ល្អ​ប្រសើរ​ចំពោះ​ការ​ការពារ និង​ព្យាបាល​រោគ​ទឹកនោមផ្អែម ហើយ​មាន​តិច​នូវ
glycemic index (អត្រា​កើន​ឡើង​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​) និង​ផ្ដល់​នូវ​ការ​ទ្រទ្រង់​ថាមពល ខណៈ​
ពេល​ដែល​មានការ​យឹត​យ៉ាវ​ក្នុង​ការ​បញ្ចេញ​ទៅ​ក្នុង​បង្ហូរ​ឈាម ៕

ដកស្រង់ពីគេហទំព័រមជ្ឈមណ្ឌលពត៌មានវិទ្យាសាស្រ្តខែ្មរ
ដោយ៖ រដ្ឋា

Tags: healthlife stylehealthybeantriglycerideglycemic indexserum